PETAR DABAC

PETAR DABAC rođen je 1942. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti 1960. surađujući u atelijeru Toše Dabca, čije vodstvo preuzima nakon Tošine smrti 1970. godine. Kao samostalni umjetnik djeluje od 1966., od 1970. je član ULUPUH-a. U razdoblju od 1980. do 1987. godine u galeriji osnovanoj u sklopu Atelijera Tošo Dabac organizira četrdesetak izložbi suvremene fotografije domaćih i stranih autora. Jedan je od pokretača časopisa za fotografiju SPOT iz 1972. godine.
Šezdesetih godina radi serije crno-bijelih portreta umjetnika, znanaca, prijatelja i predstavnika umjetničke scene, čime se nastavlja baviti i u sljedećim desetljećima. Sedamdesetih je godina dio generacije koja unosi konceptualni pristup u fotografiju, izrađuje prostorne instalacije, eksperimentira s fotokopijama i fotogramima. Godine 1999. i 2000. nastaje niz računalno generiranih grafika kao nastavak ideje fotograma. Te su grafike realizirane i izložene tek 2014. godine.
Godine 1982. objavljuje mapu fotografija Osjećaj prirode na kraju dvadesetog stoljeća (17 fotografija), s predgovorom Annie Le Brun. U drugoj polovici 80-tih izrađuje ciklus portreta u boji. Godine 1990. započinje fotografski dnevnik koji je do danas svojevrsni work in progress.
Od 1991. do 2008.  godine predaje fotografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. U razdoblju 1990.-1995. nastaje prvi dio fotografskog dnevnika Lieber Pero, djela kojim se autor nastavlja baviti sljedećih godina.
Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 2011. Marina Viculin mu priređuje retrospektivnu izložbu Nisam kriv u Galeriji Klovićevi dvori. Radovi su mu predstavljeni na portalu www.croatian-photography.com.

NEWSLETTER

Registrirajte se ukoliko želite primati novosti i obavijesti vezane uz program festivala i festivalska zbivanja.

Upišite ispravnu E-mail adresu

Instagram

Facebook