Komentar predsjednika žirija

Ono što je zajedničko finalistima festivala Rovinj Photodays 2020 je akutna svijest o svrsi vlastite fotografije, kako ona funkcionira u svijetu. S time na umu, bila je čast raditi s drugim članovima žirija: Brunom Kazinoti, Sabinom Salamon i Unom Popović. Zajedno smo bili zaduženi za težak zadatak odabira iz velikog broja fotografija koje su bile vizualno i konceptualno bogate. Tijekom proučavanja radova više smo se puta vraćali pojedinim radovima koji su se, osim jednostavnih slika, transformirali u slojevite vizualne tekstove.

DOKUMENTARNA

Kategorija dokumentarne fotografije tradicionalno je najjača, velikim dijelom zbog same prirode teme. Radovi trojice finalista ovdje istražuju teme relevantne za suvremeno društvo. Na primjer, projekt Alessia Paduana-Libero priča o ženama Nigerije koje su završile u prostituciji tražeći bolji život u Italiji. Nik Neubauer nudi manje konvencionalni dokumentarni projekt. Njegovo je rad čak neznatno povezan s geografskim položajem, precizno južnom Italijom. Fotografije čine vizualni dnevnik naizgled nepovezanih trenutaka, uključujući odavanje počasti svojim prijateljima i strancima te događaje i mjesta koja je ovjekovječio u procesu vizualnog istraživanja. Svijet koji njegove fotografije stvaraju je nefiltriran i sirov. Durguta je, kroz dosta slični pristup, fotografirao izbjeglice u Vučjaku, kampu u blizini bosanskog grada Bihaća. Mjesto je izgrađeno na odlagalištu otpada, a nema ni tekuće vode ni struje. Ove moćne slike daju izbjeglicama vrlo ljudsko lice.

PORTRET

Odabrani radovi u ovoj kategoriji zasigurno proširuju definiciju portreta. Finalisti su preuzeli težak zadatak redefiniranja kategorije kako bi se obuhvatili ne samo ljudski subjekt, već i grad, generacija i identitet. Patrick Bienert, na primjer, prikazuje mlade Gruzijce koji su odrasli na prijelazu iz sovjetskog komunizma u zapadni kapitalizam. Njegovi subjekti očito traže kulturnu srodnost s Europom, istovremeno se dijelom definirajući tradicionalnim, patrijarhalnim normama, umotani u ethos Gruzijske pravoslavne crkve. Konceptualno ovaj projekt proširuje portretiranje izvan prepoznatljivih lica i uključuje kulturno-povijesni trenutak. Slično tome, Mihail Lebedev se fokusira na Umyot, malo selo u Rusiji. Točnije, fotografira male restorane u obiteljskom vlasništvu i njihove vlasnike. Broj ovih ustanova gomila se od 1990-ih, a sve u nadi da će oživjeti devastirano lokalno gospodarstvo. Denis Butorac koristi autoportrete, arhivske slike, pa čak i vez, za istraživanje osobnog identiteta i obiteljske povijesti.

ARHITEKTURA

Radovi odabrani u ovoj kategoriji uglavnom koriste arhitekturu kao sredstvo za istraživanje zamršenih priča. Na prvi pogled čini se da djelo Fadila Šarkija samo dokumentira vizualnu transformaciju Monaka, no Šarki doslovno hoda granicom između kopna Monaka i nedavno iskrčenog zemljišta na kojem će biti postavljen novi apartmanski kompleks. Simbolično, međutim, Šarki istražuje društvenu hijerarhiju i odgovornost kroz ovaj i slične projekte. Ivana Jagušić, s druge strane, fotografira kostur nikad dovršenog medicinskog centra u Zagrebu. Njezin rad nadilazi čistu dokumentaciju napuštene građevine. Svaka njezina fotografija otkriva detalje koji ukazuju na to da je projekt vjerojatno bio osuđen od samog početka. Ona fotografira arhitekturu koja bi, čak i da je završena, više nego vjerovatno bila nefunkcionalna.

PEJZAŽ

Kao i kod prethodnih fotografa, i ovdje se činilo kako  finalisti redefiniraju kategoriju. Sandra Lensink transformira poznati pejzaž u vizualno upečatljiv portret psihe. Čini se da pita: Kako možemo vizualizirati scenu u smislu stanja duha, borbe? Na taj način okolina metaforizira složen skup borbi mentalnog zdravlja. Serena Vitrorini predstavlja nam rad koji je organiziran oko određenog zemljopisnog položaja: mjesta industrijske baštine, Bois du Cazier, u Belgiji. Mjesto radnje je bivši rudnik ugljena, lokacija velike rudarske nesreće koja se dogodila 1956. Ovaj osebujni hibrid između dokumentacije i fikcije istražuje povijest mjesta kako bi se razmišljalo o pitanjima raseljavanja, eksploatacije i ekologije. Kontrast privlačne kolorističke fotografije postavljen pored tkiva natopljenog krvlju, pored rendgenske slike pluća, pored arhivske fotografije nesreće – serija opozicija zahtjeva našu pozornost. Natalia Oreshina fotografira Lahta centar u Sankt Peterburgu, najviši neboder u Europi. Strukturu je izgradio Gazprom, najveća plinska kompanija na svijetu. Fotografirajući toranj s različitih lokacija po gradu, Oreshina komentira rastući utjecaj velikih korporacija na okoliš i kolektivnu svijest.

AKT / TIJELO

U svojoj seriji „Bukača“ Aida dokumentira odnos Martine i Gorana. Martina je preživjela karcinom dojke, a Igor je zadobio opekline četvrtog stupnja u nesreći koju je preživio kao dijete. Njezine su fotografije dirljive i srdačne, ali primjetno lišene sentimentalnost

MODA

Dvoje finalista odabranih za ovu kategoriju ne iznenađujuće također odstupaju od konvencija modne fotografije. Katarina Marković koristi elemente performansa i forme usvojene iz Gauginovog “Božjeg dana” za scenografiju modnog editorijala.

Serija Patricka Bienarta, „Trgovina odjećom“, usvaja konvencije socijalne dokumentarne fotografije. Prema njegovim riječima, gotovo polovica sve odjeće koja se prodaje u Tunisu je rabljena. Trajni učinak takvog masovnog uvoza je dvosložan. S jedne strane, tekstilna industrija Tunisa snažno je pogođena jeftinom uvoznom robom, što uzrokuje pad domaće proizvodnje. S druge strane, praksa recikliranja odjeće široko se smatra odgovornim, ekološki prihvatljivim naporom. Zemlje potiču ovu trgovinu kako bi održale vlastitu odjevnu industriju živom i uspješnom, ali ciklus promicanja odgovornog života uz istovremeno podržavanje nezasitne potrošnje rezultira paradoksom, složenom vezom između stranog uvoza te lokalne i globalne ekologije.

 

Hrvoje Slovenc

 

NEWSLETTER

Registrirajte se ukoliko želite primati novosti i obavijesti vezane uz program festivala i festivalska zbivanja.

Upišite ispravnu E-mail adresu

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Facebook