Rovinj Photodays 2021 u MMSU Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i međunarodni festival fotografije Rovinj Photodays u srijedu, 15. prosinca u 18 sati, organiziraju:

Predstavljanje radova finalista i pobjednika te okrugli stol na temu: 
Valoriziranje umjetničke fotografije u suvremenoj fotografskoj sceni

Moderatori:
Denis Redić, direktor festivala
Sabina Salamon, kustosica Zbirke fotografije u MMSU Rijeka
Borislav Božić, predsjednik Foto kluba Rijeka

Četrnaestu godinu za redom jedan od najuglednijih festivala suvremene fotografije na području jugoistočne Europe, Rovinj Photodays, u šest natjecateljskih kategorija u kontinuitetu prezentira nagrađene autore čiji će radovi postati dio fundusa MMSU Rijeka.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 2900 fotografija iz 16 zemalja svijeta. Brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske…

Žiriranje je provedeno od strane tročlanog ocjenjivačkog suda istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:
1. Dejan Sluga, direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon u Beču – predsjednik žirija
2. Sabina Salamon, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
3.Hrvoje Slovenc, fotograf, (Zagreb-New York)
Ocjenjivački sud imao je zadaću odabrati finaliste natječaja u šest natjecateljskih kategorija: arhitektura, pejzaž, portret, dokumentarna, moda i akt-tijelo te među njima dobitnikaGrand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja, s nagradnim fondom od 2.000 Eur.

Što znači donacija donacija nagrađenih radova za riječki MMSU?
Sabina Salamon, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci:
Jedna od smjernica prikupljanja građe za Zbirku fotografije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti je praćenje suvremene fotografske produkcije, pa nam je donacija radova finalista Rovinj Photodaysa od izuzetnog značaja.
Počašćeni smo da nam je Rovinj Photodays, njegov voditelj Denis Redić odabrao za novog partnera, nakon duge suradnje s Muzejem za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Pritom treba naglasiti da su to autori iz raznih krajeva svijeta i da je to lijepa prilika vidjeti što se i kako na polju suvremene fotografije razmišlja i radi, koje su poveznice i razlike. Isto tako, ponekad je to prilika doći do sasvim novih imena do kojih bismo teško došli, a s kojima na ovaj način stvaramo kontakte i potencijalno dovodimo u Rijeku.

Denis Redić, direktor festivala:
Godinama je, tijekom dosadašnjih izdanja, na završnici festivala organizirano niz radionica, predavanja, pregleda portfolia te izuzetno velik broj referentnih izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije. Festival redovito ugošćuje eminentne strane partnere, međunarodne stručnjake za fotografiju te fotografe iz čitave regije.
Festival na međunarodnoj sceni promiče i naše nagrađene autore. Posebno mi je drag primjer naše Riječanke Petre Mrša koja je na Savignano imagini festivalu imala svoju autorsku izložbu te privukla pozornost publike, ali i izdavača. Treba naglasiti da je na našem festivalu svakom nagrađenom autoru izuzetna referenca podatak da se njegov rad nalazi u fundusu muzeja – nacionalne institucije te da se njegovim likom i djelom u budućnosti bave kustosi.
Prvih deset godina festival je nagrađene radove donirao Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu dok je 2020.-te, u godini EPK, otvorio suradnju s riječkim MMSU-om što mi je kao Riječaninu doista drago.

Iz poznatih razloga, epidemiološke situacije protekle dvije godine, izostao je onaj završni susret početkom svibnja u Rovinju no, natječaj smo bez poteškoća održali na online platformi te je odaziv bio izvrstan. Cilj festivala je omogućiti kvalitetnu platformu za networking i promidžbu radova te mogućnost razmjene iskustava i znanja pa stoga sve ljubitelje fotografije pozivamo u srijedu 15.prosinca u 18 sati u riječkom MMSU da nam se pridruže prezentaciji nagrađenih radova i okruglom stolu.

Okrugli stol: Valoriziranje umjetničke fotografije u suvremenoj fotografskoj sceni
S obzirom na česte rasprave i potencijalna razilaženja gledišta kustosa-muzealaca i klupske fotografske scene te tehnički educiranih fotografa na amaterskoj ili profesionalnoj razini, ovom prezentacijom i razgovorom želja je organizatora otvoriti uvijek aktualnu temu valoriziranja umjetničke fotografije na suvremenoj fotografskoj sceni, potaknuti očitim opadanjem kvalitete u vizualnoj komunikaciji na različitim medijskim platformama danas.

Ima li tome lijeka i naziru li se bolji dani pokušat ćemo zaključiti na druženju u srijedu 15. prosinca u 18 sati.

Prisustvovanje događanju moguće je isključivo uz digitalne COVID potvrde.

Molimo prijave organizatorima poslati na: denis@photodays-rovinj.com

Veselimo se vašem dolasku!

NEWSLETTER

If you wish to receive news and information about the festival program and festival events, subscribe to our newsletter!

Enter correct e-mail address

Instagram

Facebook