PROGLAŠEN GRAND PRIX FESTIVALA ROVINJ PHOTODAYS 2021

Dragi mediji, prijatelji fotografije,

na ovogodišnji je natječaj Rovinj Photodays, do 31. ožujka, prijavljeno 2900 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta. Brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske…

Među finalistima ove je godine bilo šest autora iz Hrvatske, pet autora iz Srbije, dva autora iz Slovenije i po jedan autor iz Iraka, Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke.

Obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i svijetu, ovogodišnji Rovinj Photodays festival nije se održao u planiranom terminu.

No, unatoč promjenjeni planova, izložba finalista svima je dostupna na web stanicama festivala, a proglašen je i ovogodišnji Grand Prix!

U ovoj pandemijskoj 2021. godini značajan broj fotografa prijavio se na Photodays natječaj, a među njima se i ovaj put ističe mlađa generacija. Kvaliteta prijava posebno varira među njima, no žiri je pred sobom imao i više nego dovoljan broj radova koji odskaču pa ponekad odluke nije bilo jednostavno donijeti. Kod mnogih prijava može se zapaziti da autori na ovaj ili onaj način tematiziraju aktualno vrijeme, i to ne samo u kategoriji dokumentarne fotografije, što je žiri razmatrao s posebnom pažnjom

Isto tako, posebna pažnja posvećena je i kvalitetnim fotografskim serijama iz regije koje se bave temama specifičnim za to podneblje. Pritom se u kategoriji pejzaža primjećuje poseban naglasak na gradskom krajoliku, odnosno »cityscape-u«, među kojima smo odabrali dvije odlične serije. U kategorijama akta i portreta, gdje vrijeme i prostor teže dolaze do izražaja, tražili smo prvenstveno izvornost i suvremene pristupe.

U užem izboru bilo je dosta radova koji su odgovarali tom kriteriju, a među njima i serija koja je te kriterije nadilazila u toj mjeri da smo joj odlučili dodijeliti najveću nagradu.”


– rekao je predsjednik žirija, Dejan Sluga.

GRAND PRIX 2021.

Dobitnica Grand Prix-a osvaja novčanu nagradu od 2.000 EUR, samostalnu izložbu s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci tijekom jeseni 2022. godine, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Rovinj Photodays festivala u 2022. godini i vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

Zuzana Pustaiová (rođena 1990. u Levicama, Slovačka) zanimanje za vizualne umjetnosti započela je slikanjem, no ubrzo se preusmjerila na fotografiju koju je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Bratislavi i Sveučilištu primijenjenih znanosti u Bielefeldu, Njemačka. Trenutno završava doktorat na području umjetnosti.

U svojim umjetničkim djelima Pustaiová istražuje igranje uloga u suvremenom društvu kao glavni element koji oblikuje odnose između članova obitelji, rodbine, prijatelja ili drugih različitih društvenih skupina. S osjećajem za duhovitost, humor i ironiju otkriva kulturne stereotipe vezane uz spol, dob, tradiciju i socijalnu uključenost.

Dobitnica je brojnih nagrada u suvremenoj fotografiji, a 2018. proglašena je slovačkom fotografkinjom godine. Izlagala je međunarodno u Europi i Kanadi. Trenutno je u pripremi njezina prva umjetnička knjiga, temeljena na djelu Lica obitelji, Kehrera Verlaga, koja bi trebalo izaći ove godine.

Pustaiová živi i radi u Levicama i Bratislavi (Slovačka).

“Kao temeljni fotografski žanr portret ostaje ‘vječan’, no isto tako, kao i ostali žanrovi, iznova je podložan redefiniranju i reinterpretacijama. Gdje počinju i završavaju priče pojedinaca koje kamera zabilježi danas nije u takvoj mjeri stvar žanrovskih ograničenja, kao što je to određivanje i interpretacija autorskih koncepata. Umjesto formalno-zanatske spretnosti, odlučujući kriterij je autorski pristup temeljem kojeg prosuđujemo ‘vrijednost’ prijavljenih serija i u ovoj kategoriji.

Projekt Zuzane Pustaiove ‘One Day Every Day’ izražava takvu kvalitetu, istražujući značenje uloga aktera njene osobne društvene mreže na duhovit i ironičan način.”

– rekao je predsjednik žirija, Dejan Sluga.

Ove godine je žiriranje provedeno od strane tročlanog žirija:

  1. Dejan Sluga, upravitelj i direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon – predsjednik žirija, SLO
  2. Sabina Salamon, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, HR
  3. Hrvoje Slovenc, fotograf, NY

U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavljaja zaista najbolje od prijavljenih radova.

NEWSLETTER

If you wish to receive news and information about the festival program and festival events, subscribe to our newsletter!

Enter correct e-mail address

Instagram

Facebook