Pobjednici natječaja Rovinj Photodays 2022

Dragi prijatelji fotografije,

nakon intezivnog perioda žiriranja, došao je trenutak da Vam predstavimo pobjednike i finaliste natječaja Rovinj Photodays 2022. Na ovogodišnji je natječaj, do 25. veljače, prijavljeno 2700 fotografija autora iz 12 zemalja svijeta.

Ove godine je žiriranje provedeno od strane šesteročlanog ocjenjivačkog suda istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:
1. Dejan Sluga, direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon – predsjednik žirija (SLO)
2. Una Popović, viša kustosica Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija, Muzej savremene umetnosti, Beograd (RS)
3. Steffania Rössl, fotografkinja i direktorica SIFEST-a (IT)
4. Sabina Salamon, viša kustosica Zbirke fotografije MMSU Rijeka (HR)
5. Hrvoje Slovenc, fotograf (NY)
6. Massimo Sordi, fotograf i direktor SIFEST-a (IT)

Ocjenjivački sud je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prix-a, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavljaja zaista najbolje od prijavljenih radova.

I ove godine na natječaj Rovinj Photodays prijavio se značajan broj fotografa, no po količini i kvaliteti, ovoga puta izdvajaju se prijave iz Italije.

Natječaju su pristupili amaterski i profesionalni fotografi, uglavnom s područja regije jugoistočne Europe. U pristiglim serijama autori raspravljaju i iznose aktualne teme specifične upravo za te prostore. Svaka prijava, kao i odabir finalista, stoga nudi uvid u najnovije, aktualne produkcije u području suvremene fotografije na ovim prostorima.

U svakoj kategoriji odabrali smo tri rada za glavnu festivalsku izložbu, koja pokazuju kvalitetu i originalnost, kako u formalnom pristupu tako i u izboru tema. Pobjednik Grand Prix-a festivala bit će proglašen na završnici festivala u Rovinju, kao ukupno najbolji u svim kategorijama, posebno uzimajući u obzir autorski pristup kao osnovni kriterij.” – rekao je Dejan Sluga, predsjednik žirija.

Ove godine se među finalistima pozicioniralo 7 autora iz Hrvatske, 8 iz Italije (uključujući jedan duo) i po jedan autor iz Poljske, Slovenije i Srbije. 

Izložba radova ovih 18 autora bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 6. i 8. svibnja u Rovinju.

Nakon dvogodišnje pauze, izazvane situacijom u svijetu, festival se vraća u Rovinj sa programom ispunjenim referentnim izložbama, atraktivnim prezentacijama, predavanjem i radionicom, velikim nagradnim foto izazovom i zabavnim programom! 

Nastavljamo i svoju suradnju sa Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, koji uključuje jesensku izložbu finalista i njihovo uvrštenje u Zbirku fotografije MMSU Rijeka.

NAGRADE I PRIZNANJA:
1. Prezentacija svih radova finalista s pripadajućim izjavama autora na službenoj web stranici
2. Prezentacija odabranih radova finalista na zajedničkoj izložbi za vrijeme trajanja festivala u Rovinju te krajem studenoga 2022. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
3. Svi nominirani radovi sa završne izložbe finalista u printanoj i digitalnoj formi ostaju u stalnom fundusu muzeja
4. Svim finalistima pripada službeni katalog završne izložbe u printanoj ili digitalnoj formi
5. Svi pobjednici po kategorijama dobivaju besplatan smještaj na bazi polupansiona za dvije osobe u Hotelu Istra na otoku sv. Andrije u Rovinju na završnici festivala u svibnju 2022.
6. Po odabiru glavnog selektora jedan će pobjednički rad biti izložen u Galeriji Photon u Beču

GRAND PRIX 2022.
1. Novčani iznos od 2.000 Eura
2. Samostalna izložba s pripadajućim katalogom na završnici festivala u svibnju 2023. godine u Rovinju
3. Besplatan smještaj na bazi polupansiona u Hotelu Istra na otoku sv. Andrije za vrijeme boravka u Rovinju 2022.
4. Samostalnu izložbu s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci tijekom jeseni 2023. godine
5. Posebna pozicioniranost u fundusu muzeja gdje rad ostaje na skrb kustosa u digitalnoj ili otisnutoj formi (po izboru autora)
6. Priznanje: Grand Prix Photodays 2022

FINALISTI:
AKT/ TIJELO
1. Alessio Paduano
2. Blaž Stantič Kobal
3. Adriano Cascio

ARHITEKTURA
1. Domagoj Burilović
2. Arek Nizinski
3. Tomislav Marcijuš

DOKUMENTARNA
1. Francesco Rucci i Francesco Marinelli
2. Alessio Paduano
3. Matej Jurčević

MODA
1. Rebeka Legović
2. Antonija Butković
3. Marina Bender

PEJZAŽ
1. Pietro Milenotti
2. Francesca Spedalieri
3. Marialuisa Cortesi

PORTRET
1. Katarina Marković
2. Marco Castelli
3. Ivan Tomašević

NEWSLETTER

If you wish to receive news and information about the festival program and festival events, subscribe to our newsletter!

Enter correct e-mail address

Instagram

Facebook