Pobjednici natječaja Rovinj Photodays 2021

Na ovogodišnji je natječaj, do 31. ožujka, prijavljeno 2900 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta. Brojem prijava su, očekivano, prednjačili su fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske…

Ove godine je žiriranje provedeno od strane tročlanog žirija istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:

1. Dejan Sluga, upravitelj i direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon – predsjednik žirija, SLO
2. Sabina Salamon, kustosica Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, CRO
3. Hrvoje Slovenc, fotograf, NY

Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja.

U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavljaja zaista najbolje od prijavljenih radova.

U ovoj pandemijskoj 2021. godini, značajan broj fotografa prijavio se na Photodays natječaj, a među njima se i ovaj put ističe mlađa generacija. Kvaliteta prijava posebno varira među njima, no žiri je pred sobom imao i više nego dovoljan broj radova koji se ističu pa odluke ponekad nisu bile lagane. U mnogim radovima autori tematiziraju trenutno vrijeme na ovaj ili onaj način, ne nužno samo u kategoriji dokumentarne fotografije, a žiri je tim radovima posvetio posebnu pozornost.

Posebna pažnja posvećena je i kvalitetnim serijama iz regije, koje obrađuju teme specifične za ovo područje. Istodobno, kao trenutni sastav žirija, u kategoriji “pejzaž” još smo veći naglasak stavili na “gradski krajolik” ili “cityscape”, gdje smo odabrali dvije izvrsne serije. U kategorijama akta i portreta, gdje je vrijeme i prostor teže reflektirati, uglavnom smo tražili originalnost i moderne pristupe.rekao je predsjednik žirija, Dejan Sluga.

Ove godine među finalistima bilo je šest autora iz Hrvatske, pet autora iz Srbije, dva autora iz Slovenije i po jedan autor iz Iraka, Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke.

FINALISTI

TIJELO/AKT

1. Ana Miletić (HR)
2. Marko Stojanović (RS)
3. Younes Mohammad (IQ)

ARHITEKTURA

1. Marija Janković (RS)
2. Davor Zupičić (HR)
3. Maruša Račič (SI)

DOKUMENTARNA

1. Adrijana Urschall (RS)
2. Simon Chang (SI)
3. Filippo Venturi (IT)

MODA

1. Alma Štrkljević (HR)
2. Rebeka Legović (HR)
3. Svetlana Jovanović (NL)

PEJZAŽ

1. Ivana Jagušić (HR)
2. Ana Vuko (HR)
3. Fadil Šarki (RS)

PORTRET

1. Zuzana Pustaiova (SK)
2. Patrick Bienert (DE)
3. Marko Risović (RS)

GRAND PRIX 2021.

Dobitnik/ca Grand Prix-a bit će proglašen/a na web stranici i putem društvenim mrežama Rovinj Photodays-a 8. svibnja 2021. kada bi, u normalnim okolnostima, na velikoj finalnoj večeri u Rovinju pobjedniku uručili nagradu – ček na 2.000 EUR te samostalne izložbe s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2022. godini i vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.


Obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji svijetu te sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske festival Rovinj Photodays 2021 neće se održati.

NEWSLETTER

If you wish to receive news and information about the festival program and festival events, subscribe to our newsletter!

Enter correct e-mail address

Instagram

Facebook