WHERE NATURE IS

Date: 17.5.2024., u 14:30 sati

Location: Zajednica talijana grada Rovinja

Izložba kustosa Stefanie Rössl i Massima Sordia-  partnera OMNE FEST-a – Castelfranco Veneto .

WHERE NATURE IS („TAMO GDJE JE PRIRODA“) predstavlja izbor fotografija pet autora koji su u 2021. godini bili uključeni u fotografske kampanje posvećene temi prirode. Fotografska istraživanja su se posebno fokusirala na neka područja u Venetu i Pugliji. Teme prirode i okoliša sve su prisutnije u debati o suvremenom krajobrazu te nameću nova pitanja u vezi s raznolikošću oblika kroz koje priroda komunicira.

Autori na izložbi: Mark Steinmetz, Irina Rozovsky, Sasha Arutyunova, Claudio Majorana, Arianna Sanesi

U odabiru fotografija iz serije „Priroda”, poznati američki fotograf Mark Steinmetz istražuje način na koji se priroda isprepliće i prilagođava suvremenoj civilizaciji. To je priroda obavijena posebnim svjetlom koje se pažljivo traži, lovi, jer je svjetlost „onaj detalj koji fotografijama daje mističnu auru, koja nas može odvesti izvan same slike”. U njegovim fotografijama „svjetlost je porijeklo, svjetlost je otkrivenje, svjetlost je transformacija”.
Kada je Irina Rozovsky postala majka, otkrila je nove tajne i razvila drukčiji pogled na prirodu. Razmišljajući o načinu na koji se odnosimo prema prirodi, gotovo kao da joj uopće ne pripadamo, Rozovsky stvara intimnu zbirku fotografija i naziva je „Priroda”. Rozovsky kaže: „Živjela sam u gradu, gdje je priroda bila kontrolirana i daleka. Jednog dana, nedugo nakon što sam postala majka, preselili smo se na jug. Ovdje, u tropskoj ravnici, moja kći je počela rasti gotovo kao korov. Činilo se da mi priroda želi biti blizu i otkriti mi svoje tajne”.
Fotografije iz serije „Ušće rijeke“, koje je snimila Sasha Arutyunova na obalnim područjima Salenta, govore o ritmovima života na mjestima gdje priroda polako preuzima kontrolu nad močvarnim terenima i gdje lokalno stanovništvo, za vrijeme ljetnog odmora, postaje tek sporedan sudionik.
U ciklusu „Park Belloluogo“ Claudio Majorana proučava dimenziju antropomorfizirane prirode tražeći u pogledima mladih koje ondje susreće izraze neukroćene prirode. Za talijanskog fotografa „ovo je mjesto gdje se mladi adolescenti sastaju nakon škole, mjesto gdje se jačaju njihova prijateljstva, rađaju njihove prve ljubavi i gdje se neizbježno stvaraju nova sjećanja”.
Arianna Sanesi u ciklusu fotografija „Tijek prirode“ bavi se prirodom kao konceptom  koji je stvorio čovjek. Ponekad priroda djeluje kao ogledalo, kao protuteža, predstavlja savršeno mjesto gdje čovjek može pronaći utočište. S druge strane, ponekad čovjek intervenira u prirodu, čineći tako od nje protivnika.

 

Izložba WHERE NATURE IS okuplja dvadeset i četiri fotografska rada u produkciji festivala OMNE (Castelfranco Veneto, Italija).
OMNE je platforma koja promovira i organizira umjetničke rezidencije, radionice, izložbe i publikacije, istražujući kroz fotografiju i umjetnost različite oblike suvremenog krajobraza.

www.o-m-n-e.com

NEWSLETTER

If you wish to receive news and information about the festival program and festival events, subscribe to our newsletter!

Enter correct e-mail address

Instagram

Facebook