Magnum Photos „Borci za naše slobode“

Datum: 4.5. u 13:45 sati

Lokacija: Crkva Sv. Tome

Magnum Photos, sa svojim sjedištima u New Yorku, Londonu, Parizu i Tokyu, predstavlja neke od najcjenjenijih svjetskih fotografa, održavajući svoje osnivajuće ideje i idiosinkratsku mješavinu novinarstva, umjetnosti i pripovijedanja. Njihovi fotografi dijele viziju zapisivanja svjetskih događaja, ljudi, mjesta i kultura s moćnim pripovijestima koji prkose konvencijama, osporavaju status quo, redefiniraju povijest i mijenjaju živote.

Borci za naše slobode
Od 1988. Europski parlament dodjeljuje Saharov nagradu za slobodu misli pojedincima i organizacijama koje su iznimno doprinijele borbi za ljudska prava.
Za obilježavanje 30. godišnjice nagrade, Europski parlament, zajedno s Magnum Photos, predstavlja novi dokumentarni projekt koji profilira četiri aktivista za ljudska prava iz cijelog svijeta.
Borci za naše slobode – 30 godina Nagrade Saharov daje glas tim neopjevanim herojima, predstavljajući impresivno putovanje u njihov svakodnevni život kroz različite perspektive fotografa Magnuma:

Jérôme Sessini
Jérôme Sessini započinje svoju karijeru kao ratni fotograf, pokrivajući sve velikee sukobe na Bliskom Istoku. Sada posvećuje svoj rad pokrivanju društvenih pitanja, poput ukrajinskog građanskog rata, izbjegličke krize i gospodarske i društvene situacije u suvremenoj Francuskoj.

Newsha Tavakolian
Samouka fotografkinja Newsha Tavakolian započela je karijeru kao fotograf za tisak u Teheranu, Iran, gdje i dalje živi. Redovito radi s velikim međunarodnim časopisima, u Iranu i inozemstvu, istodobno provodeći osobne projekte. Primila je nagradu Prince Claus 2015.

Enri Canaj
Albanac sa sjedištem u Grčkoj, Enri Canaj većinu vremena posvećuje pokrivanju izbjegličke krize u Europi, od migracije do naseljavanja ovih novih Europljana. Osvojio je nagradu Philips Jones Griffiths u 2017. godini.

Bieke Depoorter
Belgijska fotografkinja Bieke Depoorter radila je na dugoročnim projektima u Rusiji, Egiptu i SAD-u, dokumentirajući intimnost onih koji su joj htjeli otvoriti vrata. Njena najnovija knjiga, “Who Knows”, hvaljena je diljem svijeta.

 

NEWSLETTER

Registrirajte se ukoliko želite primati novosti i obavijesti vezane uz program festivala i festivalska zbivanja.

Upišite ispravnu E-mail adresu

Instagram

Facebook