“Black is the river” Pietro Millenotti

Date: 5.5.2023., u 13:45 sati

Location: CVU BATANA

Izložba pobjednika Grand Prixa Rovinj Photodays 2022.

Pietro Millenotti (rođen 1973.) talijanski je fotograf koji živi i radi u Reggio Emiliji. Diplomirao je International Business Marketing na Velškom Sveučilištu. 2000. godine pohađao je dvogodišnji studij filmske režije pri Nacionalnoj akademiji filma u Bologni. Od 2007. godine bavi se uglavnom odnosom čovjeka i teritorija, uključujući u tome fotografiju. Njegovi su radovi bili izloženi na nacionalnoj razini kako na skupnim tako i na samostalnim izložbama. Član je i osnovač Diecixdieci Photography Festivala.

“Black is the River“- “Crna je rijeka“
Fotografski projekt inspiriran je filmom Charlesa Laughtona “Noć lovca” iz 1955. Black is the River preobrazba je poznatog mjesta, rijeke Po, kroz tamu i nemir. Fascinantni elementi sposobni su promijeniti percepciju i prenijeti je u dimenziju magičnog realizma.
Tišina, izoliranost i tama postaju oruđa za pisanje krajolika i vlastitog nesvjesnog. Gledatelj je pozvan na mjesto gdje se stvarnost može otvoriti mašti i sugestiji. Vizualna pozadina i senzibilitet postaju vodiči za nove individualne priče.
Sve fotografije dio su veće serije i digitalizirane su s filma srednjeg formata.

Pejzažna fotografija je nastala s ciljem da uhvati ljepotu prirode i stvori prizore koji prenose osjećaje sreće, opuštenosti i oduševljenja. Kada govorimo o pejzažnoj fotografiji u kontekstu suvremene fotografije, pred ovima imamo širok raspon različitih pristupa i motiva. Ljepotu krajolika su zamijenile problematične slike postindsutrijskog doba, dok su egzotični motivi u prijavama dobili značenja društveno i ekološko angažiranih projekata. Žiri u ovoj kategoriji prvu nagradu dodijeljuje iznimnom projektu “Crna je rijeka” (“Black is the River”) Pietra Millenottija. U toj je seriji noćnih prizora autor uspio ostvariti metaforičku preobrazbu rijeke Po, na način da je krajolik uz rijeku preselio u sferu nadrealnog.

Dejan Sluga,
predsjednik ocjenjivačkoga suda RovinjPhotodays 2022.

NEWSLETTER

If you wish to receive news and information about the festival program and festival events, subscribe to our newsletter!

Enter correct e-mail address

Instagram

Facebook