BALÁZS DEIM „Vesolje / Svemir“

Datum: 3.5.2019., u 14:30 sati

Lokacija: Zajednica talijana grada Rovinja

Balázs Deim (1987.) diplomirao je fotografiju na Sveučilištu Kaspovár u Mađarskoj (2013.). Članom Udruge mađarskih fotografa postao je 2017. godine. Od 2009. imao je više samostalnih izložbi i sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi. Trenutno živi i radi u Budimpešti.

 

Svemir

Serija fotografija Svemir je najnovije djelo Balázsa Deima, dovršeno 2017. godine. Projekt, koji povezuje područja senzualne percepcije, mašte i osobnih sjećanja, revidira svakodnevne objekte i mjesta na način da se pojavljuju kao dokaz prostora putovanja. Istodobno ne skriva znakove svakodnevnosti i izvorne funkcije objekata. Tako se slike svemira stvorene iz jednostavnih objekata ponovno kontekstualiziraju kao dokumentacija o privatnom, unutarnjem putovanju.

Projekt kombinira pojam játék (što znači: igranje, igra, igračka) s fenomenima nostalgije i sklonosti lutanju. Slike aktiviraju višestruke interpretativne slojeve koncepta od igračka, čina igranja i djetetova svemira do kreativnog procesa eksperimentiranja, što je vrlo karakteristično za djela Balázsa Deima. S jedne strane, fotografije ukazuju na beskonačnost s djetetovom znatiželjom prema svemiru i trajnom željom za otkrivanjem nepoznatog. S druge strane, okreću se prema prošlosti s nostalgijom, odakle se otkrivaju trenutci i mjesta duboko ukopana u podsvijest, poput stvarnog ili zamišljenog sjećanja na igralište, sliku starog časopisa ili žurnal iz doba hladnog rata. Neke fotografije služe kao počast fotografima koji su utjecali na Balázs Deimovu perspektivu. Dijelovi sadašnje selekcije obilježeni su podnaslovom “flashback” i citiraju radove Imre Drégelya i Gábor Kerekes.

 

Réka Deim

 

NEWSLETTER

Registrirajte se ukoliko želite primati novosti i obavijesti vezane uz program festivala i festivalska zbivanja.

Upišite ispravnu E-mail adresu

Instagram

Facebook