Alessandra D‘Intino i Beatrice Signorello

Date: 5.5.2023., u 14:30 sati

Location: Zajednica talijana grada Rovinja

Gostujuća izložba partnera, Rotlicht Festivala iz Beča.

 

Alessandra D’Intino
Talijanska fotografkinja, pripovjedačica i grafički dizajner koja živi u Beču. Rođena u Vareseu 1978., odrasla je s klasičnim obrazovanjem iz književnosti i filozofije. Godine 1999. pohađala je Sveučilište za sliku, višu školu Zaklade Industria Onlus Milano, neprofitne organizacije koju je osnovao fotograf Fabrizio Ferri, čija je filozofija duboko utjecala na njezin način razmišljanja.
Od prvog desetljeća 2000. godine radila je u oglašavanju, kako u Italiji tako i u zemljama njemačkog govornog područja. Od 2013. godine posvetila se vizualnoj umjetnosti i fotografiji: analognoj, digitalnoj i starim alternativnim procesima kao što je albuminski otisak.
U stalnoj je potrazi za onim univerzalnim istinama koje se kriju iza slika.

SHOTS HAPPEN
Shots Happen je projekt talijansko-austrijske umjetnice Alessandre D’Intino, čija je referentna točka ukorijenjena u japanskoj filozofiji “wabi-sabi”, koja ljepotu traži u melankoliji i nesavršenosti. Stoga se čini prikladnim da čak i mjesto dolaska – Photo Zine – ima japanski utjecaj: rizografiju, posebna tehnika tiska.
Radi se o umjetničkom procesu koji počinje s ciljem svjesnog prihvaćanja i dopuštanja pogrešaka, što dolazi do izražaja grubim rastrvanjem ispisnih točaka, što omogućuje različitu percepciju slika. Na prvi pogled, gubitak kvalitete slike u rizografiji prilično je u suprotnosti s ovim oblikom tiska. Međutim, samo na taj način posebna estetika analognih fotografija, sa svojim pogreškama, dobiva širu razinu značenja: nisu samo višestruke ekspozicije fotografija i posljedično preklapanje slikovnih motiva ono što smeta u čitanju slika, već i grubo zrno kod reprodukcije samih fotografija. Na ovaj se način stvara dvostruka jedinstvenost, s jedne strane u otisku negativa, a s druge strane kroz svaku kopiju pozitiva, od kojih svaka postoji zasebno i oblikuje se u svom mediju.
Skulptura, arhitektura i priroda spajaju se u simbiotska slikovna zviježđa i sadrže znakove vremena. Vrijeme izlaganja. Vrijeme razgradnje. Slobodno vrijeme. Zub vremena nagrizao je više od dvadeset godina stare role koje je Alessandra D’Intino koristila za seriju fotografija. Radi se o selekciji fotografija gradova, krajolika i arhitektura, prožetih nesavršenošću, snimljenih kultnom kineskom kamerom Holga 120 N, koja je prilično sklona greškama. Fotoaparat srednjeg formata, film i proces ispisa otkrivaju suprotagonističku ulogu tehnologije, koja gotovo odbija biti pod kontrolom čovjeka. Kamenje skulptura, prljavog i robusnog izgleda, obilježeno je atmosferskim faktorima, ali i redoslijedom brojeva na roli. Rezultat svega toga je izgrađen i višeslojan slikarski učinak. Pitanje podrijetla slika postaje sve hitnije i nalazimo ga u napetosti između onoga što je zapravo fotografirano i onoga što kemija i tehnika konačno otkrivaju. Fotografija vam nikada ne dopušta da imate sliku stvarnosti, ali može izazvati stvarne efekte u promatraču. Nepotpuni natpisi starih dućana, logotipi izvučeni iz konteksta i citati unutar urbane zavrzlame ekstrapolirani su iz naizgled banalne svakodnevice u gradu. Ogoljela šuma širi tmurnu atmosferu koja podsjeća na oblačne jesenje dane, dok iz mora grana izvlači sablasni lik. U dubini grana skrivena je poruka projekta: slučajnost stvara stazu života – prepustite se njoj, prihvatite svoje tijelo i oslobodite se potrage za savršenstvom.
Tekst: Jasmin Ofner

 

Beatrice Signorello
Beatrice Signorello rođena je 1993. i odrasla je u gradiću u blizini Rima. Nakon srednje škole studirala je matematiku u Rimu, a 2017. Preselila se u Beč na doktorat iz matematike, kojeg je završila prošle godine. U tim je godinama u austrijskoj prijestolnici pronašla svoj pravi poziv, svoju pravu strast – fotografiju. Njezina su ulazna vrata bila ulična fotografija. Od tada je njezin interes evoluirao prema pripovijedanju i portretnoj fotografiji.
Prošlog je ljeta radila na svom prvom dugoročnom fotografskom projektu: Plantsch! Ljeto u Gänsehäufelu. Serija fotografija ima za cilj istražiti posebne aspekte supkulture na najvećoj gradskoj “plaži” (Freibad) i fokusira se na život redovitih posjetitelja naturističkog bazena (FKK) i područja Kabana.
Oko 60 dana provedenih u Gänsehäufelu prošlog ljeta, pružilo joj je mogućnost autentičnog uvida u ovaj svijet i živote njegovih kupača. Njezin glavni interes su duboki aspekti naše ljudske prirode, koji često izmiču vidljivom svijetu, ali koji se mogu otkriti kroz objektiv i iznijeti na vidjelo kroz fotografiju. Za nju je idealna prilika za istraživanje svakodnevnica, u kojoj ti aspekti najbolje dolaze do izražaja i mogu se uhvatiti na autentičan način.
Trenutno pohađa školu umjetničke fotografije Kubelka, koju vodi Anja Manfredi, i radi na svom sljedećem dugoročnom fotografskom projektu koji govori o supkulturi starih bečkih pivnica (Beisl). Pokušaj je to istraživanja pojmova, kao što su potreba za pripadanjem i usamljenost, ponovno u svakodnevnom kontekstu tipičnom za bečku kulturu.
Instagram: @siamosoloconchiglie

PLANTSCH!
Projekt Plantsch! istražuje koncept identiteta i pripadnosti zajednici Badegäste (kupači, posjetitelji) koja je uobičajena za Gänsehäufel (G.), riječni otok koji grad Beč koristi kao kupalište. Lokalna kulturna institucija od 1907., uglavnom privlači Badegäste umirovljenike.
U suvremenom društvu, u kojem vladaju optimizacija, izvedba i individualistička rascjepkanost, unatoč očitoj beskonačnoj mogućnosti ostvarenja, ljudsko se biće, u potrazi za vlastitim stabilnim i trajnim identitetom, bori s promjenama koje su često prebrze. U tom kontekstu, kako subjekti za koje se smatra da više nisu korisni za proizvodnju i napredak mogu pronaći svoj identitet i vlastiti osjećaj pripadnosti?
Na primjer, na otoku G., gdje su umirovljenici tijekom desetljeća stalnog dolaska stvorili vlastitu zajednicu, prostor za dijeljenje nakon zimskog hibernacije. Ovdje se još uvijek mogu osjećati sami – ali barem jednom u društvu – i doživjeti odmor izvan svojih malih zagušljivih stanova, jedinih koji su u dosegu njihovog društvenog podrijetla.
Nudističko područje (FKK) i stotine Kabana (sezonske kabine/sobe s osobnom verandom), dvije osobitosti G., zauzvrat stvaraju dvije supkulture, udaljene jedna od druge, ali s istom glađu za identitetom koji je definiran sličnostima i potrebama.
Nepisano je pravilo FKK da se ljudi gledaju samo u oči, ne vodeći računa o izgledu. Uistinu, ovdje se čovjek doslovno može ogoliti od identiteta nametnutog društvenim očekivanjima i pronaći novi identitet, s više solidarnosti i jednakosti.
Kroz četveromjesečni proces fotografskog istraživanja, dubinski je istražila ovaj mikrokozmos. Nakon početnog nepovjerenja, svaki novi dojam na filmu pomogao je zamagliti granicu između njihovog mjehura identiteta i njezinog, koji su samo naizgled suprotni. Fotografija koja propituje, preokreće i ispunjava daljine.

NEWSLETTER

If you wish to receive news and information about the festival program and festival events, subscribe to our newsletter!

Enter correct e-mail address

Instagram

Facebook