Rođen: 1991., Indonezija
Profesija: Vizualni umjetnik i fotograf
Živi i radi u: Jakarta, Indonesija

 

Tyo se od rane dobi borila s rodnom disforijom. Kroz ovu vizualnu priču gledam u njezina sjećanja iz srednjoškolskih dana, ključnog razdoblja u njezinu životu, kada ju je jedna od nastavnica prvi put nazvala Trova. Arhivi bilježe sve Trovine brige i nevolje, i stoga nisu tek vizualni zapis prošlosti.

U Tyoinu životu bilo je mnogo mračnih povijesti koje imaju veze s njezinom obitelji. Dakle, njezino prihvaćanje Trove ujedno predstavlja i njezin pokušaj brisanja priče o gubitku obitelji i izgradnji vlastitog značenja obitelji, ljubavi i nade. Tyo je danas Trova, s ponosom.

Služeći se cijanotipijom, koju kombiniran s vezenjem i perlama, ispitujem pojam muškosti, što je ona nekoć smatrala preprekom. Međutim, kako sazrijeva, ona njeguje i svoje muške i ženske strane, i miri se sa svojim identitetom kao Trova. Za nju je autentičnost Trove kao pupoljak koji cvjeta. Stoga odaje počast svojoj pobjedi i ponovno zauzima svoje tijelo, dušu i budućnost.

Queer osobe u Indoneziji još uvijek trpe razne oblike represije i nasilja, jer se svaki oblik samotransformacije i dalje smatra kršenjem društvenih normi. Heteronormativne vrijednosti prioritet su u ovoj zemlji, stoga LGBTQ osobe često nemaju nikoga tko će im ponuditi sigurno okruženje u kojem će živjeti, razvijati se i biti ono što jesu.