Rođena: 1996. Bratislava, Slovačka
Profesija: Vizualni umjetnik
Živi i radi u: Bratislava, Slovačka

 

Jedna od današnjih migracijskih ruta počinje u Turskoj, nastavlja se u Grčkoj, te vodi preko zemalja jugoistočne Europe prema srednjoj Europi. Nekoć je Grčka bila početna točka slične migracijske rute, kojom je hodala Lena (na slovačkom i makedonskom jeziku) ili Eleni (na grčkom jeziku), prisiljena pobjeći iz svoje domovine. Nikad se nije vratila u domovinu, sjevernu Grčku, pa se ponovno povezala s makedonskom manjinom kojoj pripada. Prolazne veze analiziraju proces prekidanja veza s rodnim mjestom i pokušaje integracije u novo okruženje, što je i danas stvarnost političkih izbjeglica i migranata. Vizualno razotkrivaju kulturu i okruženje u Grčkoj kojih je Eleni/Lena lišena, kao i kulturu i okruženje u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, koju je morala prigrliti.

Lenino „čupanje iz korijena“ rezultat je Grčkog građanskog rata (1946. – 1949.) koji se vodio između monarhista i komunista, uz snažnu potporu Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, jer Zapad nije želio da Grčka bude još jedna zemlja koja pada pod komunistički režim što se u to doba širio Europom. Komunističku stranu podržavali su Jugoslavija, Albanija i Bugarska. Zbog grčkog građanskog rata, tisuće djece u Grčkoj poslane su u komunističke zemlje srednje i istočne Europe. Bivša Čehoslovačka prihvatila je oko 13 000 grčke djece, uključujući i Lenu.

U radu na ovoj priči surađujem sa svojom bakom Lenom/Eleni; istražujem njezin identitet i veze između raseljenosti i kulturnog naslijeđa. Rad promišlja posljedice raseljavanja i prisilne migracije. Lenina vezanost za korijene nestala je nakon što se ona adaptirala na život na drugome mjestu, u bivšoj komunističkoj Čehoslovačkoj, gdje živi i danas (Slovačka). Grčka joj predstavlja tajanstvenu zemlju s kojom se više ne zna povezati.