Rođena: 1993. Murmansk, Rusija
Profesija: Dokumentarni fotograf
Živi i radi u: Cipar

 

Planina Ural proteže se od sjevera prema jugu tisućama kilometara, dijeleći dva dijela kontinenta – Europu i Aziju. Kao područje smješteno „između dva svijeta“ i naseljeno brojnim starosjedilačkim stanovništvom, Ural je prava riznica mitologije. Sovjetski pisac Pavel Bažov, očaran uralskim folklorom, napisao je poznatu zbirku priča o Uralu, u kojima se isprepliću stvarnost i fantazija.

Putujem mjestima gdje su se zbivali događaji iz Bažovljevih priča i susrećem ljude koji danas ondje žive. Zapravo, slijedim Bažovljev put – on je putovao čitavim Uralom, komunicirajući s autohtonim stanovništvom. Bio je duboko zainteresiran za njihov način života i priče koje su se prenosile s koljena na koljeno. Promatranjem i razgovorom s lokalnim stanovništvom moguće je istražiti one trajne arhetipove koji su dio svake mitologije. Želio bih razumjeti promjene društvenog krajolika na ovom području i stalni značaj priča i mitova u modernom životu. Mnogi likovi u pričama Pavela Bažova temelje se na stvarnim i mitološkim likovima. Usko su povezani s određenim geografskim lokacijama, ukorijenjeni u pričama, mitologiji i tradiciji. Ostaju vjerni pradjedovini koja im daje oslonac i snagu. Međutim, neki junaci Bažovljevih priča odluče lutati pa napuštaju svoj dom, hrabro se suočavajući s neizbježnim preprekama i izazovima.

Ideja ovog projekta rezultat je mojih promišljanja o važnosti veza između čovjeka, njegove domovine i tradicije. Pokazalo se da je sve to izravno povezano s trenutačnim zbivanjima u mojoj domovini, Rusiji, koju sam morao napustiti. Iščupan iz svog doma i poznatog okruženja, morao sam iznova osmisliti svoj koncept doma i vrijednosti.