Rođena: 1984. Trenčín, Slovačka
Profesija: Pisac i Fotograf
Živi i radi u: Trenčín, Slovačka

 

„Dok sam odrastao, nije se govorilo o mentalnom zdravlju. Kad bi se požalio da nisi dobro, rekli bi ti da se odeš baviti sportom ili da kopaš krumpir.“

„Kad imaš trinaest godina, ne pada ti na pamet da si možda psihički bolestan. Osjećala sam se kao da sam vrlo brzo odrasla.”

„Moji roditelji pripisivali su moje probleme činjenici da imam tešku osobnost… Svojim mentalnim zdravljem istinski sam se počela baviti nakon trećeg razvoda, neposredno prije četvrtog vjenčanja.”

„Depresija je vrlo sebičan osjećaj. Fokusirate se samo na sebe. Ne želite ništa, ništa vam nema smisla. Nije da vam je svejedno, ali nemate snage išta učiniti.”

„Volim se osjećati korisno, volim se osjećati kao da će se svijet srušiti bez mene. Nisam znala da ću pregorjeti. Ne padne ti na pamet dok ti se ne dogodi.”

„Alkohol mi je donio olakšanje, ali i strašno poniženje i duševnu bol. Misliš da možeš izliječiti dušu vinom, ali ne možeš.”

„Bojim se hoću li se ikad moći vratiti na ono što sam bio – biti onakav kakav sam bio prije nego što se sve ovo dogodilo. Mislio sam da će to biti kratkotrajna stvar, da ću popiti neke tablete i da ću za nekoliko mjeseci biti dobro. Ali… prošlo je užasno dugo.”

„Da imam samo dijabetes, mislim da bi mi bilo još gore. Smatrala bih to svojim najvećim problemom. Lakše je s nekim razgovarati o dijabetesu, jer tu nema stigme kao kad kažeš nekome da imaš opsesivno-kompulzivni poremećaj.”

„Nemam razloga da se toga sramim. Kad bi ljudi shvatili da svijet nije crno-bijelo mjesto, bilo bi puno manje osuda i mržnje. Razumijevanje je zbilja rijedak proizvod.”

Poremećaj je serija portreta osoba s mentalnim poremećajima, popraćena intervjuima.