Rođen: 1981., Urugvaj
Profesija: Fotograf i artivist
Živi i radi u: Montevideo, Urugvaj

 

Kao vizualni predavač i pedagog nastojim svojim strategijama za transformaciju stvarnosti i koprodukciju priča dati doprinos društvu i pomoći u rješavanju problema u zajednici. Sa znanjem filozofije Paula Freirea (Pedagogija potlačenih) i Augusta Boala (Kazalište potlačenih), koristim ove alate za stvaranje ljudskog procesa iscjeljenja i participacije. Uvijek radim u dugim procesima, gdje primjenjujem didaktičke kreativne vježbe kako bih dobio dijagnozu situacije, a zatim definiram emancipacijski narativ i izlazni format kojim ćemo doprijeti do publike.

Na ulice predgrađa La Paza i El Alta svakodnevno izlazi 3000 čistača cipela u potrazi za zaradom. Oni su iz svih dobnih skupina, a posljednjih godina postali su društveni fenomen u glavnom gradu Bolivije. Ono što karakterizira ovo urbano pleme je stavljanje skijaških maski kako ih ljudi ne bi prepoznali. Uz pomoć ovih maski suočavaju se s diskriminacijom; u njihovim četvrtima nitko ne zna da rade kao čistači cipela, pa čak i njihove vlastite obitelji misle da oni rade neki drugi posao kada se iz El Alta zapute u centar grada. Maska je njihov najjači identitet; čini ih nevidljivima, a istovremeno ih ujedinjuje. Ova kolektivna anonimnost daje im snagu u sukobu s ostatkom društva; ona predstavlja njihov otpor protiv isključenosti koju doživljavaju zato što rade svoj posao.

Već tri godine surađujem sa šezdesetak čistača cipela povezanih s uličnim novinama “Hormigón Armado”. Zajedno smo stvarali prizore i snimali foto-esej koji govori o njihovoj borbi protiv društvene diskriminacije.