Rođen: 1987. Vinkovci, Hrvatska
Profesija: Nastavnik likovne kulture
Živi i radi u: Vinkovci i Županja, Hrvatska

 

Slavonija se u 19.st. naseljava stanovništvom iz svih dijelova Austro-Ugarske. Eksploatacijom šuma i zemlje počinje nagli gospodarski razvoj. Velika i brojna sela postaju osnovna demografska i urbanistička jedinica.

Doseljeni Nijemci vrše najveći kulturni utjecaj na selo kroz jezik, obrte i – arhitekturu. Gradnja pečenom ciglom mijenja dotadašnju gradnju blatom što bitno podiže kvalitetu života. Nastaju dva tipa kuća – zabatni (agrarni) i uzdužni (obrtnički). Objekti se dekoriraju historicističkim i secesijskim ornamentima kojima seljaci nevješto kopiraju gradsku arhitekturu, te su takve kuće jedina kulturna baština mnogih sela.

Ironija je povijesti da su Nijemci naseljavali Slavoniju i podizali kvalitetu života, a danas Slavonci odlaze u Njemačku u potrazi za boljim životom. Aktualnim iseljavanjem stanovništva selo odumire jer više ne pruža dovoljnu kvalitetu života, a s njim prva propada povijesna arhitektura.

Serija se sastoji od foto-kolaža objekata na pročišćenim ravničarskim prostorima kako bi se istaknula arhitektura i ispražnjeni pejzaž, kao i od tipologije kuća u realnim prostorima.

“Dorf” je njemačka riječ za selo.