Rođena: 1984. Rijeka, Hrvatska
Profesija: dizajnerica digitalnih proizvoda
Živi i radi u: Zagreb, Hrvatska

 

Fotografije su nastale u sklopu istoimenog projekta koji za cilj ima osvještavanje javnosti o problemima koje prostor bivše Jugoslavije trenutno ima s vunom autohtone ovce pramenke.
Ova sirovina nekoć je bila u potpunosti iskorištena za domaću tekstilnu i ostalu industriju, a danas predstavlja veliki krajobrazni ekološki problem na ovim područjima. Naime, s vremenom se ugasio cijeli lanac za prikupljanje, obradu i plasman ovčje vune, stoga ona nakon šišanja biva odbačena po livadama i pašnjacima gdje se sporo razgrađuje te škodi biljkama i ljudima. Postoje neke pionirske inicijative koje na lokalnoj razini pokušavaju oformiti zadruge, organizirati njezino zbrinjavanje i otkup, međutim, osim na lokalnoj infrastrukturi, velik dio problema, leži i u samom tržištu.
Naime, tradicija ručnog rada s autohtonom, domaćom vunom također iščezava. Daleko je dostupnija ona uvozna i postoji dominantna predrasuda kako ima bolja svojstva u odnosu na vunu s ovih prostora: mekša za kožu, veći raspon boja i prikladnija za izradu moderne odjeće.
S ogromnim trendom porasta interesa za ručni rad, naročito u vrijeme pandemije te među generacijom Z, proizvođači vune, kao i dizajneri pletiva, slow fashion brandovi stekli su veliku popularnost. Promjenom svijesti, mijenja se potražnja, a ponuda različitih tipova vune na globalnom tržištu nikada nije bila bolja i veća. Nažalost, to ne vrijedi za autohtonu lokalnu vunu s ovih područja, koja nikako ne bi smjela propustiti ovu priliku.
Jedini brand vunene pređe koji je preostao na prostoru bivše Jugoslavije je onaj slovenske tvrtke Soven. Međutim, samo egzistiranje proizvodnje nije dovoljno.

Kako bi se istaknula njezina kvaliteta, vrijednost, specifičnost i time vratio ili privukao interes za ovom vunom, bilo je potrebno pronaći inspiraciju u tradiciji, ali i udahnuti joj neki novi život suvremenim dizajnom.
Upravo na tu ideju se naslanja inicijativa koju je pokrenulo 10 dizajnerica i pletilja iz Hrvatske, Bosne i Srbije, a iz koje je nastala mini kolekcija, urađena isključivo Soven vunom. Htjelo se prikazati kako domaća vuna nije rezervirana samo za debele čarape koje rade bake, već ona može biti prikladna za moderno pletenje i novo doba. Osim kolekcije koja je prikazana editorijalom, autorice su zapisale sva iskustva rada s ovom pređom, te mustre za pletenje prema kojima modele može reproducirati bilo koja pletilja, bilo gdje na svijetu. Na ovaj način se želi potaknuti potražnju za kupnjom ove pređe, podržati lokalna proizvodnja i inicijative koje skrbe o problemu zbrinjavanja vune. Ovo je princip koji imaju sve razvijene zemlje u Europi, stoga je važno da se i na ovim područjima pobrinemo za ovu vrijednu sirovinu.
Fotografije su iskorištene za editorijal u sklopu posebne publikacije koja prati projekt, kao i društvene mreže i web stranicu. Publikacija se obraća onima kojima je poznata tradicija ručnog rada na ovim prostorima, ali i onima koji o njoj ne znaju ništa, već više pažnje poklanjaju jedinstvenom i autentičnom dizajnu.
Snimanje je organizirano na otoku Krku, jednom od prvih otoka koji se odlučio pozabaviti temom zbrinjavanja vune u suradnji sa slovenskom tvrtkom Soven.